Ce șanse are Simona Halep să scape de suspendare, după apelul de la TAS. „Nu cred că avocații ei n-ar fi exploatat aceste elemente”

de: Sorin Barbu
25 10. 2023

Simona Halep se agață de ultima speranță, apelul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, dar un avocat specializat în acest gen de cazuri îi dă o veste proastă. Invitat în emisiunea Playsport Live, Cristian Cernodolea a declarat că este convins că jucătoarea nu are nicio șansă să scape de suspendarea de patru ani pentru dopaj.

Ce șanse are Simona Halep să scape de suspendarea de patru ani

Simona Halep a depus prin avocații ei apelul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. A fost un gest pe care l-a făcut după șase săptămâni, după ce a aflat de la Sport Resolutions că a fost suspendată patru ani pentru dopaj. Jucătoarea ar fi vrut să depună mai rapid documentele la tribunalul elvețian, pentru a fi judecată cât mai repede, dar lucrurile s-au tărăgănat din nou pentru că a durat destul de mult să primească motivarea completă.

Citește și: Simona Halep i-a dat lovitura decisivă lui la Patrick Mouratoglou

Simona Halep este acuzată de dopaj cu Roxadustat, dar și de iregularități în pașaportul biologic, iar un avocat, specializat în acest gen de cazuri, îi dă o veste proastă și îi spune că apelul de la TAS nu-i va salva cariera. Cristian Cernodolea susține că dacă ar fi avut argumente foarte solide, apărătorii jucătoarei le-ar fi folosit în fața tribunalului din Londra și nu ar fi așteptat apelul de la TAS.

„În fața ITIA (n.r. – Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului), eu am experiență directă de a reprezenta sportivi. E un jucător româno-suedez (n.r. – Dragoș Nicolae Mădăraș) pe care îl reprezint chiar acum într-un proces cu ITIA. Consider că ITIA are lacune procedurale. Adică, modul în care pregătesc cazurile nu mi s-a părut foarte detaliat. Dar când vorbim despre cazuri de doping, vorbim de foarte multe elemente științifice care alcătuiesc un caz.

De aceea, avem și un dosar de 8.000 de pagini la Simona Halep. Pentru că există foarte multe elemente științifice care, din păcate, nu pot fi contestate. Atunci când vorbim despre un aspect juridic, putem avea argumente pe o parte și pe cealaltă. În schimb, când vorbim de rezultate științifice e dificil să poți să le combați. Și, dacă ar fi existat elemente care să conducă la un verdict de nevinovăție a Simonei Halep, nu cred că avocații ei n-ar fi exploatat aceste elemente“, a declarat avocatul român.

Cristian Cernodolea a vorbit în emisiunea Playsport Live și despre faptul că Simona Halep are șanse mici să-și salveze cariera la TAS. Motivul? Argumentele științifice și datele sunt împotriva ei!

„Acum, urmează să vedem decizia Tribunalului Sportiv de la Lausanne, care va fi și decizia finală, iar până atunci nu cred că o putem considera sută la sută în culpă pe Simona. Dar șansele ca verdictul de la TAS să fie unul favorabil Simonei, din punctul meu de vedere, sunt infime”, a mai afirmat avocatul.

Cine este avocatul Cristian Cernodolea

Cristian Cernodolea este înregistrat la baroul din Anglia și Țara Galilor și în acest moment este implicat chiar într-un caz din lumea tenisului. Avocatul îl reprezintă în procesul de la Sport Resolution pe jucătorul Dragoş Nicolae Mădăraş, jucător suedez de origine român, suspendat provizoriu, la fel ca Simona Halep, de Agenţia Internaţională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) pentru că nu ar fi cooperat pentru lămurirea anumitor bănuieli legate de încălcarea Programulului Anticorupţie din Tenis.

Apelul de la TAS nu este singurul proces pe care se concentrează fosta câștigătoare de la Roland Garros și Wimbledon. Jucătoarea se pregătește de un proces și cu firma care i-a livrat suplimentul nutritiv contaminat și vrea să ceară despăgubiri de zece milioane de dolari.

Citește și: Gestul care arată că Simona Halep se pregătește să revină pe terenul de tenis